Ursprunget bakom företaget Volvo
Den svenska biltillverkaren kommer ursprungligen från företaget SKF som tillverkade kullager år 1915. Fordonen som byggdes på denna tid var exklusivt för att testa nya rullager och inte nödvändigtvist för att köras.
Åren 1926/27 så lades denna sektion ut på ett självständigt företag med anställda från SKF företaget, det vill säga, försäljningschefen och en tekniker. Volvo utvecklade trepunktsbälte år 1959 som då blev inbyggt i personfordonen som standard för allra första gången.
Utveckling och tillverkning
På grund av övergången från vänster- till högertrafik år 1967 så började den svenska tillverkaren att tillverka kommersiella fordon som var gjorda för detta och de lyckades då sälja en hel del eftersom denna övergång kom som en chock för många andra biltillverkare.
Under 1960-talet så lade de ut tillverkningen av bussar och transportfordon till andra entreprenader så att de kunde fokusera på personfordon helt och hållet, Volvo så att säga. De släppte sedan en sportbil år 1973 som misslyckades totalt på grund av nya säkerhetskrav i USA. Volvo skippade då denna sektion med P1800 ES och fokuserade då istället på kompakta och mellanklassfordon.
Amerikanska biltillverkaren Ford Group köpte upp den svenska biltillverkaren år 1999 men tvingades sälja vidare den på grund av finanskrisen år 2010, så numera tillhör Volvo kinesiska biltillverkaren Geely.
Fordon i mellanklass
Volvo är kända för sina högkvalitativa och mycket robusta fordon. De erbjuder inte en liten bil i sitt produktutbud; deras modell V40 tillhör kompakta klassen och ersätter modellerna S40 och V50 sedan år 2012; ”S” står för helkombi medan ”V” står för halvkombi. Modellen V40 var också den sista modellen som byggde på C1-plattformen från Ford och finns tillgänglig med bensin- eller dieselmotor eller som cross country/kompakt kombikupé. Modellerna V60 och S60 tillverkades fram till år 2009 och numera är mellanklassfordonen alla utrustade med en femcylindrig radmotor.
Kända fordon i övre mellanklassen
Volvo erbjuder V70 i övre mellanklassen och den är efterträdaren efter framgångsrika modellen 850. V70 finns tillgänglig som fyrhjulsdrift i modellen V70 XC och som sportbilen V70 R. Dessutom erbjuder Volvo motorer naturgas/biogas med på grund av den låga efterfrågan så finns de inte tillgängliga längre. Just nu så erbjuder Volvo olika bensinmotorer med ett så kallat flexi-bränslesystem. Teknologin tillåter en att kunna blanda bioetanol (E85) direkt med bränslet.
Typiska tecken på slitage
I äldre fordon med dieselmotorer så måste du byta ut kamremmen i tid enligt angivna specifikationer för att de inte ska gå av på grund av överbelastning. I modeller som S40/V40 så är det lätt hänt att du ser överdrivet slitage och slit på bromsarna. Kontrollera också motoroljan regelbundet eftersom Volvo-motorer är kända att ha en allmänt högre konsumtion av motorolja.